Povratak povijesti: Stoljetna nošnja donirana Ansamblu radi očuvanja hrvatske tradicije

Današnji dan obilježen je posebnim događajem u hrvatskoj tradicijskoj kulturi, kada je stoljetna nošnja koja je pripadala gospođi Vesni Tonković Živojnović pronašla svoj put natrag u domovinu. U dobi od 89 godina, gospođa Vesna živi i uživa u mirovini u Crnoj Gori, ali njezina nošnja vraćena je u Hrvatsku kako bi dobila novi život i oplemenila izvedbe Ansambla.

Ova prekrasna nošnja izrađena prije više od stotinu godina ne samo da ima povijesnu vrijednost već je i dio obiteljskog nasljeđa. Djed gospođe Vesne, tada šef željezničke postaje u Sisku, darovao je ovu nošnju njezinoj mami Ljerki kada je ona rođena. Kroz brojna putovanja nošnja je stigla u europske zemlje, a dugi niz godina provela je u Nizozemskoj, gdje je s obitelji čuvala uspomene i tradiciju.

Jučer su kćerka Sanja i unuke gospođe Vesne doputovale iz Nizozemske kako bi ansamblu donirale ovu povijesnu nošnju. Nošnja je desetljećima pažljivo čuvana u obitelji, no odluka o donaciji proizašla je iz uvjerenja da joj je potreban novi život i da bi bilo pravo vrijeme da ponovno zaživi u pokretu drmeša i tradicionalnih plesova.

Predsjednik Ansambla, Hrvoje Grabić, i garderobijerka Jelena Kostrić srdačno su preuzeli ovaj vrijedan dar. “Rijetko se događaju ovakve donacije, i stoga izražavamo iznimnu zahvalnost gospođi Vesni Tonković Živojnović i njezinoj obitelji. Ova nošnja postaje materijalni svjedok povijesti njihove obitelji, ali i hrvatske tradicijske kulture”, rekao je predsjednik Grabić.

Oživljavanje ove nošnje ima poseban značaj jer će pridonijeti očuvanju i promociji hrvatske kulturne baštine. Ansambl planira pažljivo proučiti nošnju i njezinu povijest kako bi autentično izveo tradicionalne plesove i obogatio svoje izvedbe. Ova donacija osnažuje veze s prošlošću i tradicijom te će biti od neprocjenjive važnosti za prenošenje kulturne baštine na buduće generacije.

Gospođa Vesna Tonković Živojnović i njezina obitelj ostaju ponosni čuvari povijesti i kulture, a Ansambl će s radošću pratiti novi život stoljetne nošnje kako se njihova baština nastavlja i razvija u svjetlu suvremenih vremena.