Natječaj za dodjelu književne nagrade „Milivoj Cvetnić“

11

Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica osnovano je u kolovozu 2011. s ciljem istraživanja i očuvanja  književnog stvaralaštva Milivoja Cvetnića te razvijanjem i poticanjem kulture pjesničkog stvaralaštva mladih. Stoga svake godine Društvo objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade „Milivoj Cvetnić“. Natječaj je namijenjen mladim i neafirmiranim pjesnicima. Nagrada je tiskanje najbolje pristigle zbirke pjesama. Tijekom godina Društvo je objavilo 14 naslova  koje je odabralo povjerenstvo na čelu s Petrom Gudeljom  i Milom Stojićem, uglednim i priznatim imenima hrvatske književnosti. Najbolji pjesnik/inja proglašava se na Kostajničkim pjesničkim susretima „Milivoj Cvetnić“ koji se redovito održavaju u ožujku.

A tko je bio Milivoj Cvetnić?

Milivoj Cvetnić rođen je 19. ožujka 1921. u uglednoj kostajničkoj trgovačkoj obitelji Cvetnić. Rastao je na obalama Une i u voljenoj rodnoj Kostajnici gdje završava osnovnu školu. Gimnazijsko školovanje nastavlja u Zagrebu. Maturirao je 1939. u zagrebačkoj Trećoj muškoj realnoj gimnaziji kao izvrstan učenik. Na nagovor roditelja upisuje medicinu, ali već nakon prvog semestra i prelazi na Filozofski fakultet i studij književnosti. Studij prekida 1942. zbog rata. U jesen 1943. mobiliziran je u domobransku vojsku, a u kasno ljeto 1944. odlazi u partizane gdje pogiba u borbi 26. prosinca 1944. pokraj mjesta Gnjilavac kod Cazina. Imao je samo 23 godine. Biografija slična mnogima iz tih ratnih vremena, no ipak, različita, različita utoliko što se … dogodilo čudo…

Kad se obitelj Cvetnić poslije Oluje vratila u razorenu Kostajnicu, u opustošenoj kući „otkrili su jednu kutiju u kojoj su bili pohranjeni neki rukopisi, Milivojeve školske svjedodžbe, indeksi. Tamo ih je pohranila majka poslije sinovljeve pogibije“ (Branimir Donat, Zaljubljena Madona, Dora Krupićeva, Zagreb, 2010., str. 85.). Dio rukopisa su dugi niz godina brižno čuvali brat Tomislav i sestra Mila s kojom je Milivoj, od najranije dobi, bio osobito blizak. Zanimljivo je da nitko u Kostajnici, izuzev članova obitelji, nije ništa znao o tim rukopisima. Brat našeg pjesnika, Juraj Cvetnić, objedinio je, strpljivo

prepisao i dao na stručnu prosudbu sačuvane rukopise koji su potom tiskani i objavljeni.

Obitelj je osobito zahvalna Dubravki Sesar, profesorici bohemistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koja je prepoznala potencijal Milivojevih rukopisa te ih dalje usmjerila u prave ruke.

Uslijedilo je prvo izdanje zbirke pjesama pod naslovom Lirika (Disput, Zagreb, 2006.), a vrijednost pjesama su svojim tekstovima zajamčili Cvjetko Milanja i Josip Užarević, profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su napisali predgovor i pogovor. Zbirka pripovjedaka, Zaljubljena Madona, objavljena je nešto kasnije, 2010., u izdanju nakladnika Dora Krupićeva i uz pogovor Branimira Donata.