Promocija knjige „Sjajna zvijezdo usred Moslavine“ KUD-a „Jelenčanka“ Gornja Jelenska

Organizator: KUD „Jelenčanka“, Gornja Jelenska
Mjesto: ispred Društvenog doma „Ivica Pajer“
Vrijeme: 25.9.2020. u 18,00 sati
Tema: promocija knjige „Zvijezdo sjajna usred Moslavine“
Autorice: Slavice Moslavac

Knjiga „Sjajna zvijezdo usred Moslavine“, autorice Slavice Moslavac, na 60-tak stranica fotografijama i tekstom, govori o kraju i ljudima, o vrijednim prenositeljima tradicijske baštine, aktivnim članovima KUD-a „Jelenčanka“ iz Gornje Jelenske, koji djeluje tek desetak godina.

Udruga “Ivanje” Gornja Jelenska osnovana je 26.5.2006. g. a imala je cilj promovirati Gornju Jelensku na kulturnom, povijesnom, znanstvenom, sportskom, umjetničkom i drugim područjima, kroz proslave i obilježavanja značajnih datuma i obljetnica vezanih za povijest i tradiciju samoga mjesta. Zatim trebala je organizirati predavanja i tribine s ciljem obrazovanja stanovništva kojima se unapređuje društveni, gospodarski i kulturni život, kao što su sportske aktivnosti mladeži i odraslih, radne akcije na uređenju sela, njegovanje starih tradicijskih zanata i dr. Uloga joj je i da kontaktira i održava vezu s Jelenčanima širom Hrvatske i inozemstva, razvija suradnju i održava vezu s udrugama iz Delnica i ostalim srodnim udrugama na području Republike Hrvatske.

Tijekom vremena stvorila se želja Jelenčana da se ožive i brojni tradicijski običaji, narodno ruho, pjesma i ples pa su 17. 4. 2010., a povodom obilježavanja 300. godišnjice dolaska Delničana u Gornju Jelensku na inicijativu Ksenije Tomac Špoljarić, osnovali kulturno umjetničko društvo „Jelenčanka“. Ideja da se osnuje KUD postojala je i ranije, a njezina realizacija krenula je 1. veljače 2010. kada je održan prvi radni sastanak i odmah se pod stručnim voditeljstvom Katice Tomac krenulo i s plesnim i tamburaškim probama.

KUD Jelenčanka okuplja preko 50-ak aktivnih plesača, pjevača i tamburaša te 15-ak djece. Brigu o KUD-u vode predsjednica KUD-a (svih 10 godina) Ksenija Tomac   Špoljarić, tajnica Nevenka Kundrata Carek. Kada je riječ o programu rada, osim moslavačkih napjeva i kola, rado izvode običaje, pjesme i kola iz susjednih krajeva od bilogorskih, međimurskih, slavonskih do gorskokotarskih, točnije delničkih, a od običaja rado izvode moslavačke svadbene običaje.

Gornja Jelenska ima i svoju glazbenu baštinu. Pjevalo se kod napornog rada ili zajedničkog druženja na čehanju perja, sijelima, prelima i prigodom ostalih težačkih radnji. Pjesma se čula s pašnjaka, livada i polja a po napjevima počimalja znalo se odakle se čuje pjev s: Vaplenice, Lajničke, Repušnjaka, Paklenice, Jaruga, s Mikulčinove ograde, Oškrtova, Murvinskog jarka, od Trnaka, pod Kalčenicom i mnogih drugih mjesta. Pjevalo se po danu, predvečerje i naravno, najveseliji i najuporniji i pred zoru. Pjevalo se u kolu gdje su djeca trčkarala oko odraslih više smetajući nego učeći, ali s vremenom usvajajući i prenoseći stečena iskustva na nove naraštaje.

Tijekom desetogodišnjeg razdoblja KUD je postigao zapažene rezultate rada te je od stručnih komisija bio izabran da predstavlja moslavački kraj na brojnim smotrama kao što su Vinkovačke jeseni (2013.), a veliko zadovoljstvo i osobita čast bilo je sudjelovati na 50. Vinkovačkim jesenima 2015. godine, 2016. na Đakovačkim vezovima te više puta u Delnicama na Međunarodnoj smotri. Pjevačka skupina KUD-a predstavila se u Metkoviću na smotri „Na Neretvu misečina pala“. Sudjelovali su u Čakovcu na Smotri koreografskog folklora 2014. g., zatim u brojnim gradovima kao što je bilo predstavljanje u Dubrovniku, Šibeniku, Omišu, Zagrebu, Gospiću, Perušiću, Prelogu, Križevcima, Makarskoj, Pakoštanima, Novigradu Podravskom, Petrinji, Požegi, Zadobarju, Novigradu Istarskom, Prelogu, Pleternici, Posavskim Bregima…, a od inozemnih turneja svakako treba izdvojiti odlazak na festival u Grčku 2015. g. i Bosnu i Hercegovinu i to u Vitez 2014. i Ramu 2019. godine. Nikako se ne treba zaboraviti sudjelovanje na brojnim događanjima i u susjednim mjestima: Voloderske jeseni u Voloderu, Izbor najljepšeg para u Osekovu, Marijanske svečanosti u Potoku, Repušnički susreti u Repušnici, Proljeće u Šartovcu. U Popovaču su pozivani na razna društvena i politička događanja. Sudjelovali su na manifestaciji Proljeće u Popovači ali i održavali samostalne božićne koncerte. Osobita važnost pridaje se i svim smotrama koje se održavaju u Kutini od pjevačkih, dječjih i folklornih za odrasle do Županijske smotre u Martinskoj Vesi.

Za prepoznatljivost KUD-a važne su primjerene i uređene narodne nošnje, a u brojnim povorkama važnu ulogu imaju i barjaktari. Prvi barjak izradila je Renata Pleše, a drugi Ruža Marinić koja zajedno s Ivanom Barbarić vodi brigu o usklađenosti i uređenosti folklornog kostima. Početni sponzorski impuls 2010. prva je uručila Melissa Grüne.