Uručena priznanja i zahvalnice sudionicima natječaja za književna i likovna djela autora s područja naše županije za 2022. i 2023. godinu.

U organizaciji Zajednice kulturno – umjetničkih udruga SMŽ u prostoru Strukovne škole u Sisku uručena su priznanja i zahvalnice sudionicima natječaja za književna i likovna djela autora s područja naše županije za 2022. i 2023. godinu.

Priznanje „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije” za 2022. godinu, po ocjeni povjerenstva, književnika Božice Brkan i Mirolava Mićanovića za 2022. godinu dodijeljeno je Ljiljani Brković Zorčić u kategoriji najboljeg pjesničkog ostvarenja, dok je u kategoriji za najbolje prozno ostvarenje nagrađen Danijel Pavlić za djelo „Prašina u vitrini. Lipovljanka Željka Uhitil dobitnica je priznanja u kategoriji promicanja zavičajnih vrijednosti za pjesmu „Živi smo (Petrinja 29.12.2020.)”

Priznanje „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije” za 2023. godinu dodijeljeno je u dvije kategorije i za obje je priznanje priimio Danijel Pavlić za prozno ostvarenje „Sjene mrtvih sela”. Nagrađen je u kategoriji za najbolje prozno ostvarenje i u kategoriji promicanja zavičajnih vrijednosti.

Uručena su priznanja i zahvalnice „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije”, također za 2022. i 2023. godinu. Najuspješnija likovna udruga, po mišljenju povjerenstva u sastavu Aleksandra Goreta, akademska slikarica i voditeljica Galerije Vjekoslav Karas u Karlovcu i prof. Branimir Pešut,  voditelja kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, za 2022. godinu je  Popovačka udruga likovnih stvaralaca „Moslavački štrk”, a za 2023. godinu Petrinjska udruga likovnih umjetnika „PETRIART”. Najuspješniji autori pojedinci su u 2022. godini Dajana Budovac i Zlatko Mikloš, a u 2023. je to Ante Pujić. Svim sudionicima su uručene i zahvalnice za sudjelovanje.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes u ovoj je prigodi čestitala svim sudionicima i nagrađenima te istaknula kako je ovo rezultat bogatog stvaralaštva i djelovanja na području cijele Županije, a posebno sam ponosna, dodala je Komes, zbog usjeha petrinjskih umjetnika, umjetnikaranjenog grada u kojem trenutno ne postoji prostor za okupljanje umjetnika. Uskoro će, zaključila je Komes, biti uređena obnovljena Galerija Krsto Hegedušić, gdje će se ponovo moći okupljati petrinjski amateri, ako i svi poklonici umjetnosti.

Izaslanica župana Ivana Celjaka, pročelnica UO za prosvjetu, kulturu, šport,mlade i civilno društvo Robertina Štajdohar istaknula je potporu Sisačko-moslavačke županije u području kulture kroz Javni poziv u kulturi, te kroz rad Zajednice KUU.Podsjetila je i na osnivanje županijske ustanove Kulturno-povijesni centar koji je centar kulturoloških zbivanja u našoj županiji , istaknula kako se obnavlja zgrada u Rimskoj 19  s velikim galerijskim prostorom,jer SMŽ je cilj dovesti u središte Siska kulturna događanja, te  lokalnim i gostujućim umjetnicima omogućiti da kultura kontinuirano bude vidljiva javnosti.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić zahvalila je svim autorima na odazivu na natječaje. Zavalila je i Strukovnoj školi Siska, te Srednjoj školi Viktorovac, čiji su učenici ugostiteljskih usmjerenja zajedno sa svojim profesorima priredili prigodnu okrijepu. Bogatstvo koje ima naša županiaj je nemjerljivo, istaknula je Rosandić. Amatera koji se bave kulturno-umjetničkim radom, od rada u folklornim društvima, pjevačkim zborovima, puhačkim orkestrima, kazališnim družinama, pa sve do likovnih stvaralaca i književnika, u našoj županiji je puno. Sama Zajednica okuplja oko osamdesetak članica i jedna je od najaktivnijih u Republici Hrvatskoj. Ne nedostaju ni priznanja i nagrade s državnih natjecanja i na to smo ponosni, zaključila je Rosandić.

U holu Strukovne škole u Sisku izložba radova likovnih umjetnika, sudionika natječaja, koju je , za ovu prigodu postavila Kristina Mareković, bit će postavljena do 05. prosinca, kada će je zamijeniti velika humanitarna izložba „Lupinizam” koju u suradnji sa Stephanom Lupinom organizira Sisačko-moslavačka županija.