PREDMET: POZIV NA ONLINE SEMINAR: „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“ Dragi ljubitelji folklorne umjetnosti, kreativnosti i kulture!

Zagreb, 25. 11. 2020.
FOLKLORNI ANSAMBLI, FOLKLORNE SKUPINE,
KULTURNO-UMJETNIČKA DRUŠTVA
ŽUPANIJSKE ZAJEDNICE KUU, MALI VOKALNI SASTAVI, TAMBURAŠKI SASTAVI
PREDMET: POZIV NA ONLINE SEMINAR: „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“

Dragi ljubitelji folklorne umjetnosti, kreativnosti i kulture!
Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture završava ciklus online edukacija za 2020. godinu u kojoj je ukupno realizirano 18 online seminara i radionica s oko 700 sudionika.

Završavamo u predblagdanskom ozračju s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“ je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima, voditeljima glazbenih sastava i svima onima koji u svom programu izvode spomenutu građu ili to tek žele učiniti. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE FOLKLORNOG SEMINARA „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“

– Realizacija online seminara je podijeljena je u 3 dijela tj. online seminar se odvija tijekom 3 dana (16. – 18. 12. 2020.). Online seminar započinje svakog dana u 18.30 sati, a završava u 20.30 sati.
– Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Tomislav Habulin, mag. mus. i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
– Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a on obuhvaća predavanje voditelja i prezentaciju, samostalan rad polaznika te konzultacije – pitanja i odgovori.
– Cilj je voditelje folklornih i pjevačkih grupa uputiti u osnovne teorijske postavke iz područja tradicijskog pjevanja i metodičke primjene sadržaja koji iz toga proizlaze.
– Ishod: Voditelji će razumjeti definirane pojmove i moći će ih prepoznati (tradicija, tradicijska vokalna glazba, načini izvođenja u vokalnoj glazbenoj tradiciji, metodika učenja pjevanja). Voditelji će znati koje strategije i načine učenja koristiti kako bi približili „tradicijsku pjesmu“ i kako bi motivirali svoje članove za učenje i izvođenje pjesama „tradicijskog repertoara“. Voditelji će znati osmisliti program rada s grupom na repertoaru adventskih i božićnih napjeva sjeverozapadne Hrvatske.
– Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

1. DAN: 16. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
 Uvod i predstavljanje (10′)
2. Definiranje pojmova: tradicija, tradicijska vokalna glazba, načini izvođenja u vokalnoj glazbenoj tradiciji, metodika poučavanja tradicijskog pjevanja i podjela tradicijskog crkvenog pjevanja na kontinentalnu i južnu Hrvatsku (40′)
3. Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20′)
4. Adventski napjevi sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na kajkavske rukopisne pjesmarice (50′)

2. DAN: 17. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
 Uvod (5′)
2. Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20′)
3. Uvodno predavanje o božićnim napjevima i podjela tradicijskog crkvenog pjevanja na kontinentalnu i južnu Hrvatsku (40′)
4. Božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na kajkavske rukopisne pjesmarice (50′)

3. DAN: 18. 12. 2020.: 18:30 – 20:30
1. Uvod (5′)
2. Priprema grupe za pjevanje – opuštanje, disanje, tehničke vježbe (20′)
3. Pregled naučenog repertoara (55′)
4. Q&A – pitanja i odgovori (50′)
5. Završna riječ i pozdrav (10′)

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM meeting). Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji, koreografi, pjevači i svirači.
Za prijavu je potrebno najkasnije do 14. prosinca 2020. ispuniti prijavni obrazac – „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2V1UjVi

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
U prijavnici ćete se moći izjasniti želite li aktivno ili pasivno sudjelovati na online seminaru.
Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite slijedećih uputa:
Početak online seminara je u 18:30 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 18:20 spojeni na Zoom link. Na ulasku ćete se nalaziti u „waiting room“ i domaćin će vas prihvatiti. U seminar ulazite bez zvuka i videa. Za vrijeme seminara svi osim voditelja će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a za bilo kakva pitanja molimo koristite opciju CHAT. Sve detaljne upute registrirani sudionici dobit će na mail naveden u prijavi nekoliko dana prije početka seminara.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 14. prosinca 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun Hrvatskog sabora kulture:
IBAN: HR7223600001101534566
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online folklorni seminar 5 2020. – ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac „webinar registration“
 ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
 navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
 u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
 prilikom plaćanja navesti podatke navedene u ovom pozivu
 potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
 po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
 e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

O VODITELJU
TOMISLAV HABULIN
rođen 1979. godine u Zagrebu, odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent.
Diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističnih znanosti smjer etnologija i antropologija.
Interes za tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a “Koledo” iz Zagreba, a od 2000. godine ozbiljno pristupa proučavanju i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe.
Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire (KUD „Preporod“ – Dugo Selo, FA „Sesvetska Sela“, FIS „Remete“ – Remete, KUD „August Cesarec“ – Brckovljani, FA „Šiljakovina“ – Šiljakovina, KUD „Januševec“ – Prigorje Brdovečko, KUD „Kraluš“, Stupnik). Kao orguljaš i voditelj crkvenih pučkih zborova djelovao je u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari boku (1992. – 1993.) i Uznesenja B. D. Marije u Resniku (1999. – 2011.). Od 2011. obnaša dužnost titularnog orguljaša i zborovođe u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama.
Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulturne baštine ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti: ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom O mila majko nebeska u izvođenju FA SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka; Oj Savice, tija vodo ladna, projekt kojim se obuhvaća folklorna tradicija stanovnika porječja Save, zatim Sva lica različitosti, koncert folklornih tradicija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj realiziranih u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Glazbeni je producent nosača zvuka O predobri Bože sakralnih napjeva sela Posavski Bregi kraj Ivanić Grada realiziranog u suradnji sa članicama KUD-a „Ogranak Seljačke sloge Posavski Bregi“ te koncertni program Kajkavski korizmeni kipec u okviru programa Pasionske baštine. Za glazbene projekte Oj Betleme Betleme, O mila majko nebeska i 6o Godina realizirane putem nosača zvuka u suradnji sa FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić nominiran je za diskografsku nagradu Porin. Član je stručnog vijeća i stručnih povjerenstava za folklor pri Hrvatskom saboru kulture. Redovito sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima iz područja folkloristike. Kao glazbeni pedagog radi u OŠ Sesvetska Sela, a kao doktorand Humanističkih znanosti, etnologije i antropologije pokriva područje etnomuzikologije fokusiran na crkveno pučko pjevanje kontinentalne Hrvatske.
Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

U očekivanju Vaših prijava srdačno Vas pozdravljamo.
Stručna suradnica
za plesnu kulturu
Valentina Dačnik, prof.

Tajnik
Hrvatskoga sabora kulture
dr. sc. Dražen Jelavić