U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije u nedjelju, 09. veljače 2020. u Domu INA Rafinerije u Sisku održan je 2. Županijski pleter. Manifestacija je to koja okuplja članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, koje su tijekom 2019. godine postigle iznimne rezultate plasirajući se na državne smotre u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, te na taj način promovirale kulturu naše županije. U holu Rafinerijskog doma svoje su radove izložili likovni umjetnici koji su sudjelovali na 35. susretu likovnih stvaralaca u Krapini 2019. godine.

  • Sretni smo što je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ u samo četiri godine svoga postojanja dostigla tu razinu da ,evo već drugu godinu za redom, organizira ovako uspješnu manifestaciju,te tako stoji uz sam bok najuspješnijih zajednica u RH, rekao je u ovoj prigodi, tajnik Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u RH, dr. sc. Dražen Jelavić. Tajnik HSK-a na ovogodišnjem pleteru je  Sisačko-moslavačkoj županiji dodjelio , u ime HSK, priznanje za Srebrnog donatora.

Ovo prestižno priznanje, odnosno zahvalu primio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, koji je nazočio 2. Županijskom pleteru zajedno sa predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić.

  • Upravo su nas te umjetnice i umjetnici na najbolji mogući način promovirali izvan naše županije i ovo je prilika zahvaliti im i čestitati, rekao je zamjenik župana Ivan Celjak.Želimo im nastavak uspješnog rada i da i u narednom razdoblju na najbolji mogući način predstavljaju kulturu naše županije, zaključio je Celjak.

Svim sudionicima zahvalio je i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivan Mužek, podsjetivši kako su u 2019. godini u našoj županiji , u organizaciji Zajednice i HSK održana dva važna susreta na državnoj razini, 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, , te 16.Hrvatski susret malih vokalnih sastava. U Kutini je održan 17. Festival dječjeg folklora Hrvatske. U prošloj su godini u organizaciji Zajednice održani i prvi Književni i likovni pleter SMŽ.

Na 2. Županijskom pleteru predstavili su se HPD „Slavulj“ Petrinja, Pjevačka skupina KUD-a Husain, VS Rusalke Kutina, HKUD Radost iz Sela, Dječja folklorna skupina KUD-a Moslavina, tamburaški sastav KUD-a Repušnica, Tamburaški orkestar i folklorni ansambl Društva za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine “ETNO SISCIA”, Plesni studio Doma kulture KKV Sisak ,a uz priznanja uručena njima , uručena su i priznanja  Kazališnoj udruzi “SCENA” Sisak, Likovnom društvo “MOSLAVAČKI KRUG” Popovača, Društvu likovnih autora Novske “DLAN”, Petrinjskoj udruzi  likovnih umjetnika “PETRIART”, Popovačkoj  udruzi  likovnih stvaralaca PULS “MOSLAVAČKI ŠTRK” književnicima  i likovnim umjetnicima  s područja Sisačko-moslavačke županije.

I ovoj 2020. godini Hrvatski sabor kulture dao je povjerenje Sisačko-moslavačkoj županiji i Zajednici kulturno-umjetničkih udruga naše županije za organizaciju i domaćinstvo dva važna susreta. U kalendaru Hrvatskog sabora kulture tako je za ovu 2020. godinu upisan 27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a program izvornih skupina održat će se  24. listopada, a  21. i 22. studenogi održat će se 17. Hrvatski susret malih vokalnih sastava.