VS Rusalke i Muzej Moslavine Kutina pozivaju Vas na promocija pjesmarice ‘Ćeri mila

Pjesmarica pod nazivom „’Ćeri mila“ zbirka je pjesmama i plesova moslavačko-posavskog kraja, nastalih i izvođenih tijekom 19. i 20. stoljeća,  kojom Vokalna skupina Rusalke nastoji za buduće naraštaje ostaviti zapisano glazbeno blago koje se danas izvodi ili se izvodilo na smotrama izvornog folklora, etnografskim i kulturno-povijesnim izložbama, političkim događanjima i raznim kulturnim manifestacijama. Pjesmarica sadržava sedamdesetak pjesama i plesova Moslavine i Hrvatske Posavine, crteže  i vinjete Želimira Šiška, Ivana Milata, Zorke Sever, Vlatke Vidiček Dam, te tridesetak fotografija glazbala, svirača, plesača, kao i fotografije članica Vokalne skupine Rusalke, sa raznih plesno-pjevanih nastupa nastalih tijekom prošlog vremena. Pjesmarica sadržava i kinetografske zapise plesova koje je za ovu prigodu načinio etnokoreolog Goran Knežević.

Zapisi su to o glazbenoj baštini šireg zavičaja, a jednom prigodom gosp. Ivica Ivanković i Miroslava Dolenec Dravski rekli su da…Sve zapisano i snimljeno od starih i mudrih žitelja ovih lijepih i zanimljivih krajeva nesumnjivo će poslužiti kao korisna građa za prepoznavanje ljudi, običaja i alatki kojima su se služili, pjesama koje su pjevali, priča koje su pripovijedali te djela koja su činili svim nedaćama usprkos. Pjesme su to o ljudima, težacima, o sretnoj ili zabranjenoj ljubavi, ljepoti zavičaja koja nas okružuje, o godišnjim ophodima protkanim mitskim bićima i praslavenskim vjerovanjima na koju se naslanja kršćanska tradicija isprepletena sa onim pučkim, jednostavnim i iskonskim.

Glazbeno tradicijsko nasljeđe Moslavine, kako sjeverne tako i južne, a potom i Posavine pripada širem području panonskog bazena. U novijem glazbenom sloju oslanja se na tercno dvoglasje uz pojavu tzv. rožnih kvinti. Tonski opseg napjeva rijetko prelazi pentatonski raspon, pa time veseli raznolikost i maštovitost glazbene građe u zapravo relativno skučenom glazbenom tonskom opsegu. Model glazbene interpretacije ne razlikuje se od svih drugih hrvatskih kulturnih područja kod kojih napjev započinje jedna darovita solistica (počimalja, pojčimala), koja vodi osnovnu melodiju napjeva od početka do kraja, a ostatak zbora se pridružuje skupnom glazbovanju u pratećem glasu paralelnom glazbenom dionicom čineći tako zaokruženu cjelinu i sklad, istakao je gosp. Tomislav Habulin u uvodnom dijelu pjesmarice.

U glazbenom programu sudjelovat će: VS Rusalke i KUD Ivančice iz Kutine, te VS Etno Siscia iz Sisaka.

Organizator: VS Rusalke i Muzej Moslavine Kutina

Mjesto: Muzej Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 13, Kutina

Vrijeme: 3. prosinca 2018. u 18,00 sati

Tema: promocija pjesmarice ‘Ćeri mila

Autorica: Slavice i Lane Moslavac