Uručena priznanja „Književni pleter  2020.“ i „Likovni pleter 2020.“

Na svečanosti održanoj u Arcus clubu POU Kutina  uručena su priznanja „Likovni pleter 2020. i „Književni pleter 2020.“ , nagrade koje je ustanovila Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije. Na Natječaje koje je raspisala Zajednica prijavilo se 38 likovnih umjetnika i 6 književnika.

U prostoru Arcus cluba   POU Kutina uručena su u ponedjeljak, 27. rujna 2021. priznanja „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije i „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije“ za 2020. godinu.

Podsjetimo, krajem 2020. godine raspisani su javni natječaji za 2. Susreti književnika Sisačko-moslavačke županije i 2. Susret likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije.

  • Zbog epidemiološke situacije i potresa 2. Susreti likovnih stvaralaca SMŽ i 2. Susreti književnika SMŽ sa pripadajućom izložbom, čitanjem književnih djela, druženjem te dodjelom priznanja i zahvalnica na žalost nisu mogli biti održani, ali je Zajednica odlučila da se podjelom priznanja makar simbolički podsjetimo na ove dvije manifestacije. Naravno, kada se stvore uvjeti održat će se i izložba te književne večeri kako i dolikuje ovim Susretima, rekla je uvodno predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić.

Istaknula je kako je ZKUU SMŽ jedinstvena , jer je jedina u Hrvatskoj pokrenula inicijativu i organizirala Županijski pleter, manifestaciju koja je na jednom mjestu okupila najuspješnije udruge iz područja tradicijske glazbe, folklornog izričaja, kazališnih i plesnih amaterskih ansambala, književnike, likovnjake…Na žalost pandemija je onemogućila održavanje takve manifestacije i ove godine. Roksandić je napomenula kako će u suradnji s udrugama u gradovima naše županije organizirati izložbe likovnih radova i čitanje djela književnika.

Na natječaj za 2. Susret književnika SMŽ prijavilo se šest književnika sa svojim stihovima i prozom, a najbolje radove odabrali su Božica Brkan i Miroslav MIćanović, članovi Prosudbenog povjerenstva

– Priznanje ”Književni pleter Sisačko-moslavačke županije  za najbolje pjesničko ostvarenje“ dodjeljuje se Ljiljani Brković Zorčić iz Siska  za pjesmu „Bolnica“ i ostalu prijavljenu poeziju

– Priznanje ”Književni pleter Sisačko-moslavačke županije  za najbolje prozno ostvarenje“ dodjeljuje se Tihani Petrac Matijević iz Siska za roman „Identitet“ i Denisu Vidoviću iz Siska za kratku priču „Potvrda o nekažnjavanju“.

– Priznanje ”Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za promicanje zavičajnih vrijednosti Sisačko-moslavačke županije“ dodjeljuje se Branku Tompiću iz Siska za kratku priču „Kravice“

– Priznanje ”Književni pleter Sisačko-moslavačke županije  za najboljeg mladog autora“ (u dobi od 15 do 29 godina) nije dodijeljeno obzirom da nije bilo kandidata koji dobno zadovoljavaju pripadnost ovoj kategoriji.

Zahvalnice za sudjelovanjem na 2. Susret književnika Sisačko-moslavačke županije dobile su  Željka Uhitil i Sanja Žunić.

Na natječaj za 2. Susret likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije prijavile su se udruge likovnih umjetnika: Društvo likovnih autora Novske ˝DLAN˝, Popovačka udruga likovnih stvaralaca ˝Moslavački štrk˝ i Sisačka udruga likovnih umjetnika ˝SULIKUM˝ koje su okupile 38 likovnih umjetnika s područja naše županije, koji su se prijavili na ovaj natječaj.

Aleksandra Goreta, akademska slikarica, voditeljica Galerije V. Karas u Karlovcu i prof. Branimir Pešut, voditelj Kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda evaluirali su radove pristigle na natječaj  i sukladno evaluaciji odlučili i o dobitnicima priznanja:

– za Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije za najuspješniju likovnu udrugu u 2020 godini“ izabrana je Sisačka udruga likovnih umjetnika ˝SULIKUM˝

– za Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije za najuspješnije likovno djelo autoru pojedincu u 2020. godini“ izabrana je Ana Januš iz Novske, članica Društva likovnih autora Novske ˝DLAN˝, za likovno djelo ˝Rijeka kupa˝. 2020. godina, 43×57, ulje

– za Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije za najuspješnije trodimenzionalno djelo“ izabran je autor Željko Zorčić iz Siska, samostalni autor, za skulpturu ˝Afrika˝.

– Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije za najuspješnije likovno djelo mladom autoru (od 15 do 29 godina) u 2020. godini“ nije dodijeljeno  jer  nije bilo kandidata u ovoj kategoriji

Osim Priznanja uručene su i Zahvalnice ZKUU SMŽ  za sudjelovanje na natječaju.

Za ovogodišnje Susrete Zahvalnice su dodijeljene  udruzi i članovima Društva likovnih autora Novske ˝DLAN˝: Mirko Grgić, Vjekoslav Marenčić, Jasna Mihalić, Vjekoslav Pešut, Daniela Vuković, Zorica Žabkar, Zlatko Žagar, potom udruzi i članovima Popovačke udruga likovnih stvaralaca ˝Moslavački štrk˝: Branka Vrbanić, Dajana Budovac, Danijela Makoš Repaja, Dobra Vein, Dubravka Mijatović, Dubravka Pegan, Jasna Mihalić, Jelena Srednoselec, Josipa Benac, Marija Milošević, Marija Pukec Žigić, Marija Siladi Jambrešić, Marijan Sekovanić, Marijana Marušić, Nada Katanec, Senka Petek, Valerija Jelčić, Vesna Gužvinec, Vesna Majstorović, Vladimir Zopf, Zlata Benčec, Zlatko Kapusta, Zvjezdana Bukovčan, te članovim Sisačke udruge likovnih umjetnika ˝SULIKUM˝:  Mark-Antonio Bunjevac, Mira Ivanković,Ružica Klaić, Ivan Milatović, Zlatko Mikloš i Jovo Radmanović.

Ljiljana Brković Zorčić na svečanoj dodijeli Priznanja pročitala je nagrađenu autorsku pjesmu „Bolnica“, Tihana Petrac Matijević ulomak iz romana „Identitet“, a Denis Vidović kratku priču „Potvrda o nekažnjavanju“

Svečanosti u Arcus clubu nazočili su Vlasta Mesić, predstavnica SMŽ , Željko Tomičić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo grada Kutine i članica Upravnog odbora Zajednice i voditeljica kulture u POU Kutina Jasminka Molnar.

Fotografije: Siniša Vidović