Stabat Mater, u organizaciji udruge Siscia Vox Mundi

Udruga Siscia Vox Mundi predstavlja po prvi puta u gradu Sisku, u originalu, uz pratnju orkestra, najpoznatije sakralno djelo baroka, kantatu Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija. Djelo koje stoji bok uz bok Vivaldijevim Godišnjim dobima ili Beethovenovoj 9. simfoniji, davno je preraslo svoju početnu sakralnu temu i postalo opće mjesto glazbene umjetnosti.

Projekt koji spaja razne udruge u kulturi te institucije grada Siska i Sisačko-moslavačke
županije, prvi je u nizu takvih projekata koje udruga Siscia Vox Mundi planira tijekom
sljedećih godina.
Udruga Siscia Vox Mundi, Gradska Galerija Striegl, Grad Sisak, Sisačka biskupija, Župa
i bazilika sv. Kvirina u Sisku, Glazbena škola Frana Lhotke, HPD Danica, Vokalni Ansambl LIPE, Ženska klapa Kolapjanke, Ženska klapa Lađarice, Katedralni zbor Uzvišenja sv. Križa, Župni zbor sv. Antuna pustinjaka, Vokalna sekcija FA Ivan Goran Kovačić Sisak i Vokalni ansambl Petrusice zajedno su pokrenuli projekt kojem je cilj empatija za stradale u razornom potresu te novi početak kroz zajedništvo, naglašeno kroz ženski princip stvaranja. U riječima prof.

Tatjana Rožanković, koja je napisala tekst programske knjižice: „I kada je u jednom trenutku sve neočekivano zastalo, zaiskrilo je u srcima male odvažne skupine glazbenica: glazbom se mogu ojačati riječi utjehe i obećanja izgovorene stotine puta u tim danima, pomno odabrane ali nedostatne snage da bi stradali ljudi do kraja oslobodili osjećaje i isplakali svoj jad. Jer glazba koja izvire iz čovječnosti u kojem je sadržano i žensko načelo života, a to su brižnost, ljubav i samoodržanje, djeluje izravno blagotvorno i nedvosmisleno uravnotežuje snage osjećaja i razuma.“

U projektu sudjeluju žene iz raznih vokalnih sastava Siska i Petrinje, objedinjene pod
rukom zborovođe Jelene Blašković u amaterski ženski zbor kakav odavno nismo čuli na ovim područjima (ako izuzmemo gostovanja eminentnih profesionalnih zborova). Solistice su Margareta Klobučar i Tihana Herceg Ivšić, koje kvalitetom svoje vokalnom tehnikom,
produhovljenim izvedbama i požrtvovnošću s kojom su pristupile ovo projektu, predstavljaju najbolje što Sisak i naše područje ima za ponuditi. Uz Zagrebački omladinski komorni orkestar, pod ravnanjem mladog dirigenta Franje Bilića udruga Siscia Vox Mundi omogućila je Siščanima i Siščankama da ovo djelo prvi put čuju uživo uz orkestar. Nakon koncerata u Glini, Petrinji i Ivanić Gradu, uz orguljašku pratnju Alena Kopunovića Legetina, došlo je vrijeme za vrhunac projekta, koncerte u Zagrebu i Sisku. U Zagrebu, u crkvi sv. Blaža izvest ćemo djelo Stabat Mater u srijedu 15. rujna u 19:30h, a u Sisku koncert će se održati u Bazilici sv. Kvirina u subotu u 19:30h. Ulaz na koncerte je slobodan.

Giovanni Battista Pergolesi

Stabat Mater dolorosa – Stala plačuć tužna Mati
kantata za sopran, mezzosopran, gudače i basso continuo

Margareta Klobučar, sopran
Tihana Herceg Ivšić, mezzosopran
Ženski zbor vokalnih sastava Siska i Petrinje
Zagrebački omladinski komorni orkestar
Jelena Blašković, zborovođa i dirgentica Franjo Bilić, dirigent

Stavci
1. Stabat Mater dolorosa
2. Cujus animam gementem
3. O quam tristis et afflicta
4. Quae moerebat et dolebat
5. Quis est homo qui non fleret
6. Vidit suum dulcem natum
7. Eja, Mater fons amoris
8. Fac, ut ardeat cor meum
9. Sancta Mater, istud agas
10. Fac, ut portem Christi moetem
11. Inflammatus et accensus
12. Quando corpus morietur; Amen