SISAČKI LIPANJSKI SUSRETI 2019.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak i ove je godine organizirao tradicionalne Sisačke lipanjske susrete. Riječ je o manifestaciji kojoj je primarna intencija na jednom mjestu okupiti društva iz različitih dijelova Hrvatske kako bismo naše sugrađane i njihove goste upoznali s bogatstvom naše tradicijske i kulturne baštine. Osim navedenoga, Lipanjskim susretima pokušavaju se stvoriti neraskidive veze između Goranovaca i ostalih društava kako bismo na krilima zajedničke suradnje sinergijski djelovali na širenju naše kulture vođeni mišlju kako se i vlastiti običaji ponajbolje upoznaju tek kada se povežu s drugima.

Folklornom ansamblu „Ivan Goran Kovačić“ Sisak iznimna je čast i zadovoljstvo što je imao priliku na ovogodišnjim susretima ugostiti deset vrhunskih društava. Među njima svakako treba istaknuti prošlogodišnje državne prvake u koreografiranom folkloru, ali i prvake u izvornom folkloru. Riječ je o Folklornom ansamblu „Matija Gubec“ iz Karlovca i KUD-u „Obreška“ iz Donje Obreške. Prvi navedeni počastili su nas s čak dvije koreografije i to one Korduna i Prigorja. Publika nije krila svoje oduševljenje njihovom izvedbom koja je opravdala dodijeljenu im titulu. KUD „Obreška“ izveo je koreografiju profesorice Valentine Šepak Molnar i njome predočio običaje svoga kraja.

Uz spomenute nastupili su još i KUD „Kralus“ iz Stupnika, KUD „Marof“ iz Novog Marofa, KUD „Ljudevit Gaj“ Mače, HKUD „Radost“ Sela, KUD „Preslica“ iz Pešćenice, Češka beseda, HKUD „Pigurec“ iz Markuševca, FA“Turopolje“ iz Velike Gorice. Nitko od njih nije krio svoje oduševljenje organizacijom i sisačkom publikom koja je pljeskom popratila svaku njihovu izvedbu. Ansambl je iznimno sretan i zahvalan na velikoj potpori brojnih sponzora, Goranovaca i članova njihovih obitelji što su nam bili velika podrška u vrlo složenoj organizaciji.

Naime, Sisački lipanjski susreti tradicionalno su se održavali u atriju utvrde Stari grad kako bismo susrete smjestili u povijesni ambijent i naše goste upoznali s njime. Međutim, ove se godine pojavila ideja o njihovom premještanju u srce grada kako bismo ovu manifestaciju još više približili našim sugrađanima, kako bi naš grad zajedno s nama disao folklor i iznimno smo sretni što smo u tome uspjeli. Policijske procjene ističu kako je Lipanjske susrete pratilo oko 2000 ljudi što predstavlja izniman uspjeh i odličan je pokazatelj da su naši sugrađani itekako ljubitelji ovakvih manifestacija pa će se Ansambl pobrinuti da ih bude još više.

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ Sisak na ovim se Sisačkim lipanjskim susretima predstavio koreografijom Imala sam puža muža koreografa Želimira Žigića te autora glazbe Ivice Kovačića u izvedbi dječje folklorne i tamburaške sekcije. Dječja tamburaška sekcija uz to izvela je i intermezzo Bačka zora. Folklorna A sekcija izvela je koreografiju Bunjevca, Ja cura ti divojka, koreografa Nenada Malića. Publika nije krila svoje oduševljenje ovom koreografijom, ujednačenošću vrlo usložnjenih koraka i ljepotom nošnji. Naši su folkloraši još jednom pokazali koliko su talentirani i da im je samo nebo granica s obzirom na brzinu usvajanja koreografija.

Na krilima velikoga uspjeha ovogodišnjih Sisačkih lipanjskih susreta, Ansambl već sada kreće s organizacijom novih i već smo pripremili brojne senzacije koje će našu publiku apsolutno ostaviti bez daha. Zahvalu treba opet uputiti našim nekadašnjim Goranovcima koji nikada nisu iz sebe istisnuli Goranovski duh i koji nam šalju podršku iz različitih dijelova svijeta. Punog srca krećemo dalje i počinjemo odbrojavati dane do lipnja 2020.