Predstavljanje 53. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova 23. siječnja online!

Hrvatski sabor kulture u proteklim je mjesecima, unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji, kroz niz online događanja domaćoj javnosti predstavio najbolje s domaće kulturno-umjetničke amaterske scene. Čak osam manifestacija koje kroz različite vidove kulturno-umjetničkog izražavanja promoviraju amaterski rad prikazano je online na platformi HSK TV-u (https://www.hrsk.hr/tv/) kao i društvenim mrežama organizacije.

Posljednja u nizu manifestacija je 53. Susret hrvatskih pjevačkih zborova koji će biti održan u subotu, 23. siječnja 2021. u 19 sati, a predstavit će osam pjevačkih zborova s više od 230 pjevača.

Spomenuti je festival od nacionalne važnosti s dugogodišnjom tradicijom te na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja. Susret je zamišljen u formi mozaične emisije sa snimkama odabranih pjevačkih zborova pod vodstvom novinara i voditelja Ognjena Golubića. Program 53. Susreta za cilj ima prikazati stanje i dostignuća zborskog amaterizma u godini koju je obilježila pandemija koronavirusa.

Za sudjelovanje na Susretu, odlukom selektora Luke Vukšića i Marije Ramljak odabrani su Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik“ iz Križevaca, Mješoviti vokalni ansambl “Kanat” iz Kastva, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke, Mješoviti pjevački zbor “Štorija” Udruge Domoljub 1909. iz Matulja te Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje, Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc” iz Zagreba, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Ženski komorni zbor „Cantus ante omnia“ iz Zagreba kao predstavnik klasične kategorije Susreta malih vokalnih sastava.

Ovogodišnji Susret revijalnog je karaktera, ali će ga pratiti stručno Povjerenstvo u sastavu: dirigentica i glazbena urednica Marija Ramljak, dirigent Robert Homen te dirigent i zborovođa opere HNK u Zagrebu Luka Vukšić. Nakon programa Susreta bit će održan okrugli stol sa sudionicima i članovima stručnog povjerenstva, također u online okruženju.

Unatoč otežalim uvjetima i online formatu, 53. Susret nastojat će postići svoje ciljeve  predstavljanja i promocije najuspješnijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja, razvijanja kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranja glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada uopće, povezivanja sudionika te razvoj publike.

Susret se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Istarske županije i materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH uz suorganizaciju Hrvatskog društva skladatelja.

  1. Susret hrvatskih pjevačkih zborova možete pratiti putem službene web stranice Hrvatskog sabora kulture, na HSK TV-u (https://www.hrsk.hr/tv/) te putem  FB i Youtube stranica (www.facebook.com/hrv.sabor.kulture, www.youtube.com/user/saborkulture)

 

Detaljnije informacije: www.hrsk.hr