HPD „Slavulj“ se iz Rovinja vratio sa Srebrnom plaketom

ROVINJ / PETRINJA – Pjevači Mješovitog zbora HPD-a „Slavulj“ donijeli su u Petrinju i našu županiju još jednu u nizu nagrada koje osvajaju na različitim natjecanjima. Na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova koje je proteklog vikenda (6. i 7. listopada 2018.) održano u Rovinju pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, „Slavuljaši“ su osvojili Srebrnu plaketu.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova nacionalna je manifestacija s dugom tradicijom koja svake godine okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja. Jedna je to od 10 manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture.
U kontinuitetu, ovi se susreti održavaju od 1968. godine, a prvih pet (1968-1972.) održano je u Petrinji.

S više od 650 pjevača, ove je godine sudjelovalo 18 zborova iz 13 županija koji su svoj nastup prethodno izborili na županijskim i regionalnim smotrama.

Program 51. Susreta sastojao se od natjecateljskog i revijalnog dijela. Natjecateljski program održan je prvog dana Susreta, 6. Listopada, u Koncertnoj dvorani „Adris“ pred stručnim povjerenstvom u sastavu Dario Maleš (predsjednik), Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. Mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja pod vodstvom dirigenta Josipa degl’ Ivellia u ovom je dijelu programa izveo Gotovčevu skladbu „Bože, daj mi krila“, Bartoluccievu „O sacrum convivium“, Žgančevu „Tri međimurske“ (Sejaj, sejaj bajžulek – Vuprem oči – Pod kopinom) i Cossettovu „Mura, Mura“.

Revijalni program, zbog kišnog vremena, održan je samo u nedjelju 7. listopada.
Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“pod ravnanjem maestra degl’ Ivellia u revijalnom se programu predstavio izborom iz Cossettova Folklornog koncerta uz tamburaški sastav sastavljen od članova AKMUZ FER-a i „Slavuljevih“ članova Jasmine i Marijana Augustića.

Nakon revijalnog programa uslijedila je dodjela zahvalnica i nagrada.

Zlatna plaketa i Grand Prix 51. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova ove su godine pripali Mješovitom vokalnom ansamblu „Kanat“ iz Kastva . Dodijeljene su ukupno 4 zlatne plakete, 9 srebrnih i 4 brončane.

Umjetnički voditelj i dirigent HPD-a „Slavulj“, maestro Josip degl’ Ivellio primio je na ovom natjecanju dvije plakete – „Srebrnu“ koju je osvojio s HPD-om „ Slavulj“ i „Zlatnu“osvojenu s Akademskim muškim zborom Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (AKMUZ FER).

Članove HPD-a „Slavulj“ došao je podržati i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je pratio njihov nedjeljni nastup. „Slavuljaši“ su mu zahvalili na podršci kao i Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županija koja je financijski pomogla njihov prijevoz autobusom do Rovinja. (Članovi zbora sami su snosili dio troškova kotizacije u iznosu od 120 kuna).