Uručena priznanja „Likovni pleter 2019.2 i „Književni pleter 2019.

Na svečanosti održanoj u Interpretacijskom centru Baštine Banovine u Petrinji uručena su priznanja „Likovni pleter 2019.2 i „Književni pleter 2019.“ , nagrade koje je ustanovila Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije. Na Natječaje koje je raspisala Zajednica prijavilo se 40 likovnih umjetnika i 14 književnika.

Odabir najboljih radova povjeren je, za likovnu umjetnost, Branimiru Pešutu, prof. povijesti umjetnosti, engleskog jezika i književnosti koji radi u Galeriji umjetnina u Slavonskom Brodu i Aleksandri Goreta, akademskoj slikarici, voditeljici Galerije „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu.

Uz Zahvalnice za sudjelovanje na 1. Susretu likovnih stvaralaca Sisačko-moslavačke županije uručena su i Priznanja „Likovni pleter“.  Odluku  je , u ime selektora , obrazložila Aleksandra Goreta. Priznanje  „Likovni pleter“ za najuspješniju likovnu udrugu u 2019. godini pripalo Udruzi PULS“Moslavački štrk“ iz Popovače. „Likovni pleter SMŽ“ za najuspješnije likovno djelo autoru pojednicu pripalo je Marijani Marušić.Najuspješnije trodimenzionalno djelo u 2019. godini potpisuje autor Miroslav Štibić, inače član Udruge Moslavački krug.

Zahvalnice za sudjelovanje uručene su i autorima koji su sudjelovali  na „1. Susretu književnika Sisačko-moslavačke županije“.  Odabir najboljih radova u ovoj kategoriji povjeren je hrvatskom književniku i pjesniku Miroslavu Mičanoviću i književnici i novinarki Božici Brkan, koja je na svečanosti u ICBB  i obrazložila Odluku .

Tako su Odlukom selektrora nagrađena dva rada u kategoriji najboljih pjesničkih ostvarenja. „književni pleter“ dobile su pjesnikinje Senka Rendulić Slivar i Sanja Domenuš.

„Književni pleter“ za najbolje prozno ostvarenje u ovoj godini  dodjeljeno je Marijani Petrović Mikulić, a najbolja mlada autorica je Sara Sivić.

Priznanje „Književni pleter  Sisačko-moslavačke županije za promicanje zavičajnih vrijednosti SMŽ u 2019.“primio je Salih Kulović.

Dodajmo kako će dobitnici „Likovnog pletera“ i „Književnog pletera“ sudjelovati na manifestaciji „Županijski pleter“ koja će u organizaciji ZKUU SMŽ biti održana u Sisku, 08. veljače 2020. godine.

Prije dodjele ovih vrijednih priznanja sve sudionike je , u ime domaćina ICBB, pozdravila Katarina Bešlić, te u ime organizatora predsjednik ZKUU SMŽ Ivan Mužek.

 

Foto: Boris Savić