Rad amatera okupljenih u Zajednicu KUU SMŽ se intenzivirao – Održana 3. Smotra šetanih kola

Održana je 3. Smotra šetanih kola pod nazivom „Grlo moje, daj zaori bolje” u organizaciji HKUD-a “Radost” Sela. U Smotri koja će, vjerujemo postati tradicija, a njezina organizacija biti podignuta i na nacionalnu razinu, sudjelovala su društva iz četiri hrvatske županije. Uz domaćine HKUD „Radost” Sela, iz naše su se županije predstavili KUD „Šartovac”, KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička i KUD „Posavina” Budaševo. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije svoju traciciju šetanih kola prikazao je KUD „Seljačka sloga” Prekopakra, KUD „Sloga” iz Mikleuša iz Bjelovarsko-bilogorske županije, te KUD „Drežnik” iz Brodsko-posavske županije.

Izvedbe je pratilo povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture, Iva Niemčić, Josip Forjan i Tomislav Habulin koji su nakon smotre ocijenili prikazani program.

Za skupine s područja naše županije posebne su pohvale za kompletan nastup dobili KUD „Posavina”Budaševo i KUD „Sveti Florijan” iz Poljane Lekeničke. Kad kažemo kompletan nastup, pri tom mislimo na izvornost napjeva i plesa specifičnog za određeno područje, te izvornu narodnu nošnju.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.

Ivanka Roksandić, izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ naglasila je kako je bitno okupljati duštva u Zajednicu, jer je to i put za njihovo predstavljanje na brojnim državnim smotrama u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, kao i praćenje njihovog rada od selektora koje delegira HSK.

Napomenula je i kako se rad svih udruga okupljenih u Zajednicu, bez obzira je li riječ o književnicima, glumcima, likovnjacima ili kulturno-umjetničkim društvima, u posljednje vrijeme intenzivirao, društva se i pomlađuju, što potvrđuje, primjerice, gotovo 700 sudionika na nedavno održanoj Dječjoj smotri folklora SMŽ.

Pred Zajednicom KUU u narednim danima je još dosta posla. Županijska smotra folklora u Martinskoj Vesi okupit će 11. lipnja, na Dan SMŽ, u Martinskoj Vesi 18 KUD-ova, njih 16 s područja naše županije i dva gostujuća društa.

I ovu će smotru pratiti povjerenstvo HSK-e, a najbolja društva predstavljat će folklorni amaterizam naše županije na državnim smotrama izvornog i koreografiranog folklora.