Promocija, revija, glazbeni program pod nazivom “Oj, curice moja mila”

Organizator: Turistička zajednica Grada Popovače
Mjesto: Društveni dom Popovača
Vrijeme: 12. 5. 2022. U 19,00 sati
Tema: promocija Etnografskih zapisa i drugih knjiga Slavice Moslavac
Promotorice: Božica Brkan i Slavica Moslavac
Revija: Članovi KUD-ova iz Gornje Jelenske, Velike Ludine, Osekova, Potoka, Stružca i Volodera
Glazbeni program: Vokalna skupina Rusalke iz Kutine i Pjevačka skupina OŠ Popovača „Jelenke“ koje je pratio ravnatelj Dražen Mlakar.

 

Promocija, revija, glazbeni program pod nazivom
“Oj, curice moja mila”

U organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače u prostoru tamošnjeg Doma kulture u Popovači u četvrtak, 12. svibnja, održan je program imena „Oj, curice mila moja“ tijekom kojeg su promovirana brojna novija izdanja Slavice Moslavac među kojima je i njezino kapitalno djelo „Etnografskih zapisa po Moslavini i širem zavičaju“.

U svom osvrtu, jedna od pet recenzenata tog povijesno značajnog djela, Božica Brkan, koja je i nazočila ovom događaju, naglasila je važnost velikog djela koji na gotovo 340 krasno uređenih stranica, stručno i zanimljivo napisanoga i ilustriranoga teksta, prikazuje sve aspekte života u moslavačkom i susjednim krajevima. Naime, upravo ovo kapitalno djelo, ujedinilo je sve što je autorica radila tijekom 40-godišnjeg rada u Muzeju Moslavine Kutina, ali i ono što je nastavila i u mirovini.

„Ovaj spomenar, album i povijesni dokument o nedavnoj prošlosti podsjeća istovremeno i na mnoge projekte u kojima smo uživali, ali i na teme koje bi, da ih Slavica nije ovjekovječila, bili zauvijek izgubljeni. Rado sam o izložbama, katalozima koji su ih pratili i sličnim Slavičinim uracima pisala pripominjući, pa i naslovljavajući tekstove nomen omen est. Moslavac, naime! Hvala Slavici što nam zavičaj održava tako živim i što je u kratko vrijeme ostvarila ovu, po mojemu, svoju po svemu dosad najbolju knjigu.“ – rekla je Božica Brkan predstavljajući ovo djelo i njegovu autoricu.

Slavica Moslavac, upravo je svojoj prijateljici Božici zahvalila jer je ustrajala da do ovog djela i dođe, a zahvale je uputila i brojnim donatorima i sponzorima, istaknuvši posebno Grad Popovaču, Turističku zajednicu Grada Popovače, Muzeju Moslavine Kutina, Sisačko-moslavačkoj županiji, Zajednici Sisačko-molsavčke županije, te SELK-a, odnosno obitelj Brkić, koji ju redovito prate i koji su zaslužni za objavu svih novijih djela. Tom prigodom publici je pobliže predstavila i „Uskrs koke crnke“, „Baštinu okom umjetnika“, „Tradiciju i umjetnost“, „Banovu u srcu“, „Čuvare baštine“, pjesmaricu „Ćeri mila“, te „Zvijezdu sjajna usred Moslavine“, jednu od, kako je u šali rekla, „najpopularnijih i najčitanijih izdanja u vrijeme pandemije“. Upravo je naziv tog djela povezala i s administrativno podijeljenom Moslavinom koja u posljednje vrijeme, putem brojnih projekata, ali i u kulturnom smislu, pokazuje sve veću ujedinjenost.

Promociju je pratila revija narodnih nošnji folkloraša iz Gornje Jelenske, Velike Ludine, Strušca, Osekova, Potoka i Volodera. Oni su u raznovrsnim primjercima bogatog moslavačkog ruha mnogobrojnoj publici pobliže prikazali samo djelić onoga što je Slavica Moslavac tijekom dugogodišnjeg rada istraživala i zapisala. U glazbenom dijelu program je bio oplemenjen nastupima Vokalne skupine Rusalke uz glazbenu pratnu na tamburi samici Lane Moslavac, te Pjevačka skupina OŠ Popovača „Jelenke“ uz glazbenu pratnju ravnatelja Dražena Mlakara.

Događaj su, među brojnima, uveličali i predstavnici Grada te gradske Turističke zajednice, a zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić zahvalio je Slavici Moslavac na svemu što čini kako bi našu baštinu sačuvala ali i promovirala.

 

Program:

  • VS Rusalke izvode pjesmu: Neven vene i Oj, curice mila moja (po kojoj je i sama revija dobila ime)
  • Pozdravna riječ zamjenika gradonačelnika gosp. Lovro Miklaužić
  • Promotorica i recenzentica: gđa. Božica Brkan
  • VS Rusalke izvode pjesmu: Sejala sem lena
  • PS OS Popovača „Jelenka“: Oko jedne hiže
  • Revija uz stručna objašnjena Slavice Moslavac
  • VS Rusalke izvode pjesmu: Dođi dragi ti i tvoj kolega