Radionica: ONLINE PUTOVANJE U SREDIŠTE KRATKE PRIČE

Dragi ljubitelji pisane riječi! Spakirajte svoje priče i krenite na online putovanje s Hrvatskim saborom kulture i književnikom Miroslavom Mićanovićem. Pozivamo vas na prvu književnu online radionicu “Online putovanje u središte kratke priče” koja će biti održana 22. i 23. svibnja 2020., putem ZOOM aplikacije. Više o programu i prijavama pročitajte u nastavku.

Kako nastaje kratka priča? Tko je pripovjedač kratke priče? Tematsko-motivski prostor kratke priče. Jezik i pričanje u svakodnevnici. Kako kratku priču pisati – kako je čitati? Može li kratka priča biti: riječ, rečenica? Kome kratka priča govori? Tko su autori kratke priče? Hrvatska kratka priča? – samo su neka od pitanja na koje će odgovoriti voditelj radionice – književnik Miroslav Mićanović.

Radionica “Online putovanje u središte kratke priče” nastala je na osnovi potrebe da se u naizgled virtualnom prostoru kratka priča učini dostupnom i stvarnom. Ona je pokušaj da se iz različitih perspektiva sagleda paradoksalna narav kratke priče: njezina kratkoća i fragmentarnost proizvodi nerijetko začudnost i neobičnost koja je pamtljiva i upečatljiva.

OPIS I PROGRAM RADIONICE 

Polaznici radionice na radionici sudjeluju AKTIVNO ili PASIVNO (*više u nastavku: Kako sudjelovati: način prijave i realizacije)
– Radionica ima 2 osnovna dijela: teorijski i praktični. Sadržajno i radno usmjerena je u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima (pričama)
– Kroz dvodnevni program sudionike će voditi književnik Miroslav Mićanović i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
– Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno predavanje voditelja o kratkoj priči i njezinim značajkama, primjere, vježbe, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih priča aktivnih sudionika na temelju kojih ćemo se dotaknuti brojnih pitanja i nedoumica koje se nameću u procesu pisanja/čitanja kratkih priča, prikaz filma: film kao predložak za priču, konzultacije – pitanja i odgovori
– Po završetku online radionice svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

PROGRAM

1. DAN: petak, 22. 5. 2020.: 18:00 – 20:15 h

UVOD
- Ulazak u svijet kratkih priča 
- Riječi, rečenice za početak dana (stanje stvari)
- Gdje smo i što bismo sve trebali, htjeli, voljeli i što znamo i što možemo raditi 
– s kratkom pričom, s tekstom i sa sobom? Imamo li problema sa čitanjem i pisanjem…? 
- Prostor u kojem se piše – Uvjeti pisanja / Plan, pripreme, zabilješke.
ZNAČAJKE KRATKE PRIČE
- Riječ, rečenica. Što je to kratka priča?
- Teme i prostori kratke priče. 
- Kako doći do kratke priče?
- Tko želi pisati kratku priču? 
- Kako je vrednovati?
- Opće i posebno u kratkoj priči
PRIMJERI – ČITANJA – KOMENTARI / VJEŽBE 
Čitanje i komentiranje primjera i napisanih priča aktivnih sudionika.
PITANJA I ODGOVORI
VJEŽBA/PREDLOŽAK ZA NAREDNI DAN

2. DAN: subota, 23. 5. 2020.: 18:00 – 20:30 h (cca)

NASTAVAK RADA NA TEMELJU DOSTAVLJENIH PRIČA AKTIVNIH SUDIONIKA 
Čitanje napisanih priča i komentiranje uz razgovor o:
Naslov / Prva rečenica / Središnji dio / Poanta / Završna rečenica / Odustajanje od naslova  
Atmosfera, magija pisanja, kreativna moć / Događaji: pripovjedačka perspektiva / Likovi
Lirsko i narativno / Pričanje u svakodnevici
PISAC I NJEGOV TEKST, VRSTE ČITANJA I PISANJA
FILM KAO PREDLOŽAK ZA PRIČU
Kako od priče nastaje film, kako od filma nastaje priča (prikaz filma)
PITANJA I ODGOVORI

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani književni stvaratelji.
Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.
PASIVNI SUDIONICI (neograničen broj) prate radionicu, ali se u program radionice ne uključuju s vlastitim pričama i čitanjem. Pasivni sudionici prate radionicu uživo te stječu nova znanja na temelju čitanja, komentiranja i analize radova (priča) aktivnih sudionika. U program se mogu uključiti slanjem pitanja tijekom radionice na koja će voditelj rado odgovoriti uživo.
AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 10 sudionika) uključuju se u program radionice (audio/video uključivanje) čitanjem vlastite kratke priče i razgovorom s voditeljem te njihovi radovi služe kao svojevrstan materijal i primjer za rad. Svi sudionici koji žele aktivno sudjelovati dužni su uz prijavu dostaviti vlastitu kratku priču do 2,5 kartice teksta (maksimalno 4000 znakova). U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika i dostavljenih radova, voditelj će odabrati do 10 radova – 10 aktivnih sudionika koji će se u program radionice uključiti glasom i videom te pročitati svoju priču.

Predložak i teme za pisanje kratke priče i aktivno sudjelovanje na radionici možete preuzeti na dnu stranice.

Polaznici koji žele aktivno sudjelovati trebaju najkasnije do 18. svibnja 2020. dostaviti svoju priču na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na radionicu se prijavljuju putem prijavnog obrasca- "webinar registration"
klikom na poveznicu: https://bit.ly/2SIZV62  najkasnije do 20. svibnja 2020. 
* Bez obzira na datum predaje prijavnog obrasca, AKTIVNI SUDIONICI trebaju svoju priču poslati
najkasnije do 18. 5. na e-mail: kazaliste@hrsk.hr

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će “Potvrdu registracije” sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja radionice (22. 5.: 17:00-18:00 h) pozivom na broj 099/4556879 (dr. sc. Dražen Jelavić); 095/4556879 (Martina Brumen).
Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija – članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na  radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 20. svibnja 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj  upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika radionice (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online književna radionica 2020.
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija financiraju troškovi održavanja seminara.

O VODITELJU: Miroslav Mićanović, književnik

Miroslav Mićanović, rođen 1960. godine u Brčkom. Živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih „Strast razlike, tamni zvuk praznine“ (Quorum, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (2006), prevedene na engleski (The Consolation of Chaos, Relations, HDP, 2007) i mađarski jezik (A káosz vigasza. Kortárs horvát költők antológiája, Jelenkor, 2009), e-izdanje Zagrebačke slavističke škole (www.hrvatskiplus.org). Sudionik hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum, biblioteka u Nakladi MD i autorskih knjiga kod različitih hrvatskih izdavača (Meandarmedia, CeKaPe…). Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Živi u Zagrebu.

Miroslav Mićanović, književnik, voditelj radionice

Dokumenti:
Predložak za radionicu_Pisanje kratke price
POZIV NA ONLINE KNJIŽEVNU RADIONICU – WEBINAR