PREDMET: POZIV NA ONLINE SEMINAR: „TRADICIJSKI PLESOVI DALMACIJE“

Dragi ljubitelji folklorne umjetnosti, kreativnosti i kulture!

U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture vas poziva na još jedan online program.

Folklorni seminar na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“ je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE FOLKLORNOG SEMINARA „Tradicijski plesovi Dalmacije ˝

 • Realizacija online seminara podijeljena je u 3 dijela online seminar se odvija tijekom 2 dana (24. – 25.4. 2021.). Online seminar započinje u subotu, 24. 4. 2021. u 10.00 sati, nastavak slijedi istog dana u 16.00 sati, a slijedeći dan, 25.04. 2021. započinje ponovo u 10.00 sati.
 • Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Marica Tadin, prof. savjetnik uz praktične savjete, dopune i demonstraciju ing. Tonća Tadina, te moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
 • Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a on obuhvaća predavanje voditelja, video snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika –zadatak, analizu riješenih zadataka te konzultacije – pitanja i odgovori.
 • Za uspješno praćenje seminara potrebno je pripremiti bilježnicu i olovku, adekvatnu obuću i odjeću za ples te nekoliko m2 praznog prostora.
 • Cilj je sudionike seminara uputiti u osnovne teorijske postavke iz područja tradicijske kulture Dalmacije i metodičke primjene sadržaja koji iz toga proizlaze.
 • Ishod: Sudionici će upoznati plesnu kulturu Dalmacije u razdoblju s prijelaza 19. u 20. stoljeće pa sve do početka 2. svjetskog rata. Temeljem prikazane građe polaznici će naučiti razlikovati, opisati, usporediti i otplesati više plesova navedenog područja. Uz ponuđenu glazbenu pratnju i objašnjenja, moći će savladati plesne korake. Uz opise i slike, moći će razlikovati nošnje pojedinog mjesta kojem određeni ples pripada.
 • po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

 

 1. DAN: 4. 2021.: 10:00 – 12:00

– Uvod i predstavljanje (’10)

 1. Definiranje pojmova: gradski plesovi, glavne značajke i stilska obilježja, ritmički obrasci plesa; šerate, kavalkine i ostale plesne zabave (’30)

3.Plesovi uz pjesmu : Rvatsko kolo – Kaštela, Blijedi mjesec – Podgorsko kolo  (´20)

4.Pauza (´5)

 1. Plesovi u paru: Šotić ( Kaštelanski, Trogirski) Monferina ( Kaštelanska, Splitska), Galop polka (´45)
 2. Pitanja i odgovori (’10)

 

 1. DAN: 4. 2021.: 16:00 – 18:00

Ø Uvod (‘5)

 1. Tradicijska odjeća priobalja (´20 )
 2. Plesovi otoka Brača: Četiri paša, Ciciljona, Vilota, Stori bal, ( ´45 )
 3. Pauza (˙10)
 4. Plesovi: Splitska četvorka, Šaltin polka (´30)
 5. Pitanja i odgovori (’10)
 6. DAN: 4. 2021.: 10:00 – 12:00
 7. Uvod (‘5)
 8. Instrumenti i glazbena pratnja (’25)
 9. Ples : Trogirska kvadrilja (´40)
 10. Pauza (´10)
 11. Ples: Dubrovačke kontradance: Viktoria i Raguzea (´30)
 12. Pitanja i odgovori ( ´5)

7.Završna riječ i pozdrav (‘5)

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM meeting). Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji i koreografi.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 22. travnja 2021. ispuniti prijavni obrazac – „meeting  registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3wxmT27

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.

Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite slijedećih uputa:

Početak online seminara je u 10:00 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 9:50 spojeni na Zoom link. Na ulasku ćete se nalaziti u „waiting room“ i domaćin će vas prihvatiti. U seminar ulazite bez zvuka i videa. Za vrijeme seminara svi osim voditelja će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a za bilo kakva pitanja molimo koristite opciju CHAT. Sve detaljne upute registrirani sudionici dobit će na mail naveden u prijavi dan prije početka online seminara. 

KOTIZACIJA

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 22. travnja 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online folklorni seminar 1 2021.

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

 1. ispuniti prijavni obrazac na: (https://bit.ly/3wxmT27)
 • ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
 • navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
 • u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
 1. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
 • prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
 • potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
 • po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
 1. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
 • e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara. 

O VODITELJIMA

MARICA TADIN rođena je 1964. u Splitu. Po profesiji je profesorica Glazbene kulture/umjetnosti, a zaposlena je u OŠ Majstora Radovana u Trogiru te SŠ „Braća Radić“ u Kaštelima. Tijekom rada  napredovala je u zvanje učitelj savjetnik. Tijekom školovanja u glazbenoj školi „Josip Hatze“ u Splitu, sudjeluje u radu zbora i pjeva aktivno u ženskoj klapi pod ravnanjem etnomuzikologa Nikole Buble. Amaterski folklorom bavi se od 1980. kao članica folklorne grupe KUD-a „Kaštela“ čiji voditelj je u to vrijeme TONĆI TADIN (rođ. 1956.). Tijekom godina zajedno sudjeluju kao plesači u KUD-u „Kvadrilja“ te KUD-u „Salona“ gdje je gospodin Branko Šegović bio voditelj i koreograf. Od 1995. redovno pohađaju Hrvatsku školu folklora, a na seminarima Jadranske plesne zone postaju i njegovi asistenti i demonstratori. Od 2000. na nagovor mještana osnivaju KUD „Ante Zaninović“ u kojem Marica vodi pjevanje, dječji zbor, pučke pjevače i mandolinski orkestar. Piše glazbene aranžmane i skladbe za dječji zbor. Tonći je umjetnički voditelj i koreograf, vodi plesne probe za sve uzraste (od dječje do veteranske), stvara koreografije. Za trideset petogodišnji voditeljski rad dobio je nagradu Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Predavač je plesova Jadranske plesne zone na Hrvatskoj školi folklora koju organizira Hrvatska matica iseljenika. Oboje su članovi Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja gdje imaju regulirane statuse, Tonći – umjetničkog voditelja, koreografa, a Marica voditelja. Marica Tadin je objavljivala u časopisu „Foka“ i predavala na stručnim skupovima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Svojim člancima sudjeluje u zbornicima zavičajnog društva „Bijaći“, piše stručne članke za nakladničke kuće i sudjeluje u izradi udžbenika u kojima promovira tradicijsku plesnu baštinu. Autorica je knjige „Kaštelanska narodna četvorka“ u kojoj je nakon istraživanja opisan ples i plesna kultura Kaštela. Osmislila je i vodi projekt ˝Kvadrilja za osmaše˝ te predaje na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje na državnoj i županijskoj razini. U protekloj godini sudjeluje u projektima odobrenim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (Škola za život, i-nastava ) te s učenicima osmišljava digitalnu baštinu za projekt Erasmus + koji je objavljen u digitalnoj aplikaciji Crowddreaming -Europa Square.

Tonći Tadin je ing. elektrotehnike, umjetnički voditelj i predavač na Školi folklora, predavač i koreograf na Ljetnoj školi baleta u spomen na Anu Roje.  Idejni je začetnik i umjetnički voditelj Međunarodnog susreta „Za jubav tance igraše“ koji se 2019. održao po 17. put. Autor je više koreografija koje su na repertoarima KUD-a „Ante Zaninović“ Kaštel Kambelovac, HFD-a „Jadro“ Solin i   KUD-a „Filip Dević“ Split. U svom bogatom radu sudjelovao je na brojnim festivalima folklora u zemlji i inozemstvu.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

U očekivanju Vaših prijava srdačno Vas pozdravljamo.

 

                    Stručna suradnica

za plesnu kulturu

Valentina Dačnik, prof.

Tajnik

Hrvatskoga sabora kulture

dr. sc. Dražen Jelavić

   

 

Dokument
POZIV NA ONLINE SEMINAR_TRADICIJSKI PLESOVI DALMACIJE