Knjiga kao čuvar kulturne baštine “Pjesme i plesovi koji se izvode u Martinskoj Posavini”

GOVOR NIKOLINA ŠIŠKO ANTOLIC, mag.med.tech.

Dragi ljubitelji folklora i kulturne baštine,

KUD „Martinčani“ predstavlja vam notnu zbirku naziva „Pjesme i plesovi koji se izvode u Martinskoj Posavini“, kao vrhunac svojega kulturno-umjetničkog rada i djelovanja. Kao čuvari i njegovatelji bogate kulturne baštine donosimo vam zapis ukupne glazbeno folklorne tradicije našeg posavskog kraja.

Sama ideja za nastankom ove notne zbirke pojavila se 2013. godine kada se zbog pomanjkanja aktivnih „starijih“ i iskusnijih tamburaša, društvo našlo u problemu i bez notne građe na kojoj bi se izgradili novi temelji i nove mlade tamburaške snage. Tada je, u suradnji s tamburaškim sastavom „Grupa Nikad skupa“ snimljen nosač zvuka u studiju g. Milivoja Maltara, na kojem su po iskustvu snimljene sve pjesme i plesovi iz repertoara KUD-a Martinčani. Taj nosač zvuka kasnije se ispostavio kao temelj nastanku ove notne zbirke. Inicijativa za samu notnu zbirku pokrenuta u proljeće 2013. godine, kada je angažiran g. Lovro Zadrović kao voditelj dječje tamburaške skupine KUD-a. Kao stručnjak i poznavatelj tamburaške glazbe, g. Zadrović je na sebe preuzeo odgovornost i dužnost cjelokupnog uredništva u dijelu notnih zapisa za tamburaške instrumente. Isprva je to trebalo biti nekoliko plesova i pjesama koje je tada zahtijevala scenska izvedba, no kasnije su obuhvaćene sve pjesme i plesovi od dječje do odrasle dobi, izvođene u cjelokupnom dosadašnjem djelovanju društva. Kako se projekt razvio, angažirani su i drugi stručni suradnici, za vokalnu obradu angažiran je profesor Domagoj Sremić koji godinama živi i njeguje takvu tradiciju pjevanja, ali i izvrsno poznaje kulturno-umjetničku baštinu svoje rodne Posavine. Ilustracije ove zbirke djelo su slikarice Janice Šterc, rođene Martinčanke i prve predsjednice našeg društva, kojoj od srca zahvaljujemo na pomoći. Za lekturu i korekturu tekstova angažirana je gđa. Bosiljka Rožić, nastavnica hrvatskog jezika koja je cijeli svoj radni vijek provela ovdje kod nas u školi u Martinskoj Vesi. Kako bi zbirka dobila dodatno na kvaliteti i ozbiljnosti, konačnu stručnu recenziju ovog djela napisao je dr.sc. Joško Ćaleta, vodeći hrvatski etnomuzikolog iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Ovim putem želim zahvaliti svim stručnim suradnicima na radu i trudu koji su uložili u nastajanje ove notne zbirke.

Cilj kojim smo se vodili prilikom začetka i ostvarivanja ovog projekta bio je ostavljanje dugotrajnog zapisa i traga koji će budućim generacijama omogućiti uvid u vokalno-instrumentalnu folklornu tradiciju Martinske Posavine, ali ujedno i služiti kao svojevrsni folklorno-glazbeni udžbenik iz kojega će svi zaljubljenici u folklor moći naučiti svirati i pjevati pjesme i plesove Martinske Posavine. Sigurna sam kako smo u tome i uspjeli.

Zbog opsežnosti i važnosti ovakvoga projekta, trebalo je mnogo truda, volje, vremena, a naročito materijalnih sredstava za njegovu realizaciju. Stoga ovim putem želim zahvaliti i onima koji su prepoznali naš trud, te financijski poduprli nastajanje ove notne zbirke: prije svega dr.sc. Ivanu Hrvoiću, našem ponosnom Posavcu u Kanadi, na njegovoj velikodušnoj i nesebičnoj donaciji, zatim Sisačko-moslavačkoj županiji, Općini Martinska Ves, Lokalnoj-akcijskoj grupi Zrinska gora – Turopolje, te Pilani Požgajec d.o.o. na čelu s direktorom Darkom Požgajec. Hvala svima što se podržali ovaj hvale vrijedan projekt koji će ostati zapisan u trajnom nasljeđu KUD-a „Martinčani“ i cijele Martinske Posavine.